نورپردازی آشپزخانه از اهمیت بالایی برخوردار است و آشپزخانه نیاز مبرمی به نور خوب و مناسب دارد. در واقع آشپزخانه قلب خانه محسوب می شود و محلیست برای جمع شدن خانواد به دورهم, بنابراین, زیبایی این مکان بسیار مهم می باشد. نورپردازی نه تنها زیبایی آشپزخانه را دوچندان نشان می دهد بلکه باعث بزرگ و دلباز دیده شدن آن نیز می شود ,به همین دلیل است که نورپردازی هم به اندازه تمامی جزئیات دیگر اهمیت دارد.
در این مقاله قصد داریم تا درباره ی اهمیت نورپردازی در آشپزخانه و همچنین نحوه ی انتخاب بهترین لوستر صحبت کنیم.
انواع نورپردازی آشپزخانه
نورپردازی طبیعی : تا جای ممکن از نور طبیعی استفاده کنید. اگر پنجره ای آفتاب گیر در آشپزخانه ی خود دارید تا غروب خورشید می توانید از نور طبیعی استفاده کنید. در اینصورت هم در مصرف برق صرفه جویی کرده اید و هم روشنایی مناسب را فراهم کرده اید. پس ازغروب خورشید از نورپردازی مصنوعی می توانید استفاده کنید.
نور پردازی مصنوعی : اگر آشپزخانه ی شما نورگیر نیست و یا در هنگام شب, می توانید از نورپردازی مصنوعی استفاده کنید. استفاده از لامپ های مناسب و لوستر مناسب می تواند زیبایی آشپزخانه را دوچندان کند.
راهکارهایی برای آشپزخانه های کوچک:
اگر دارای آشپزخانه ای کوچک و تاریک هستید با استفاده از ایده های نو و طراحی صحیح می توانید آشپزخانه تان را بزرگ تر و زیبا تر جلوه دهید. با استفاده از ایده های مختلف می توانید با تغییر جزئیات, آشپزخانه ی خود را نورانی تر و دلبازتر سازید. برای مثال, استفاده از کابینت هایی با روکش براش می تواند انتخاب مناسبی برای آشپزخانه های کوچک و تاریک باشد چرا که بازتاب بیشتری از نور داشته و در نهایت آشپزخانه ای روشن تر خواهید داشت.
نکات کلیدی برای نورپردازی در آشپزخانه
برای زیبایی آشپزخانه حتما نیازی به لوسترهای گران قیمت و بزرگ و فانتزی نیست. شما می توانید با ساده ترین طراحی ها و استفاده ی صحیح از چراغ ها آشپزخانه ای نورانی داشته باشید. نکته ی مهم دیگر قرار دادن درست این چراغ ها می باشد بگونه ای که بهترین نتیجه را داشته باشد که در ادامه درباره ی این موضوع بیشتر توضیح می دهیم.
نور پردازی موردی چیست؟
این نورپردازی در واقع برای جزئیات آشپزخانه به کار می رود. به این منظور که به جز نورپردازی اصلی آشپزخانه نیاز است تا نور کافی برای کابینت ها و کشو ها و کانتر و سینک ظرف شویی و … تامین کنید و به این نوع نورپردازی, موردی می گویند.
این نورپردازی کمک می کند تا جزئیات آشپزخانه بهتر دیده شوند و به زیبایی آشپزخانه می افزاید و از طرفی هم استفاده از این جزئیات را راحتتر می سازد.
انواع نورپردازی:
- نورپردازی مخفی: هدف از این نوع نورپردازی به حالتیست که چراغ ها جلوی دید نباشند ولی با انعکاس نور آن ها روشنایی ایجاد شود. معمولا چراغ ها را در این نوع نورپردازی در قسمت های زیرین و بالای کابینت ها قرار می دهند.
- نورپردازی خطی: هدف از این نوع نورپردازی درخشان تر دیده شدن فضای آشپزخانه و اجزای فلزی می باشد. از این نوع نورپردازی در سقف کاذب بصورت یکنواخت استفاده می کنند که در این صورت باعث بزرگتر دیده شدن آشپزخانه می شود.
- نورپردازی دورتادور: در این نورپردازی هدف این است که هر زمان از روز برای همه افرادنور کافی وجود داشته باشد و اینکه نقاط تاریک به حداقل برسد
- نور نقطه ای: هدف از این نوع نورپردازی آن است که نقاط پرکاربردتر نور مختص به خود را داشته باشند مانند کانتر و سینک و جزیره و …
جایگاه نورپردازی در آشپزخانه
نورپردازی برای داخل کابینت ها:
نورپردازی داخل کابینت ها کاملا سلیقه ایست به این دلیل که این چراغ ها تا زمانیکه کابینت ها بسته باشد دیده نمیشوند و بسیاری ترجیح می دهند تا این چراغ ها را نصب نکنند اما برخی دیگر برای بهتر دیدن داخل کابینت نورپردازی را انتخاب می کنند. این نورپردازی هم می تواند از طریق لامپ انجام شود و هم از طریق ریسه های LED (ال ای دی).
برای کابینت های شیشه ای پیشنهاد می شود از نورپردازی استفاده شود تا زیبایی دکور داخل آن نیز قابل رویت باشد.
نورپردازی برای داخل کشوها:
این نورپردازی نیز مانند نورپردازی داخل کابینت ها ضروری نیستند و براسا انتخاب مشتری نصب می شوند. برای نورپردازی داخل کشوها ,مخصوصاً برای شب, بهتر است چراغ هایی در نظر گرفت که دارای سنسور باشند و با باز و بسته شدن کشو خاموش و روشن شوند.
نورپردازی برای کانترآشپزخانه:
این قسمت کاربردی ترین محل در آشپزخانه می باشد و برای بیشتر کارهای آشپزخانه مورداستفاده قرار میگیرد. کانتر درست روی کابینت قرار دارد, بنابراین, برای نورپردازی آن از چراغ های زیر کابینتی استفاده می شود که نور را درسطح کانترآشپزخانه منتشر کند و از بازتاب نور جلوگیری شود زیرا که در این قسمت بازتاب نور در هنگام انجام کارها باعث اذیت شدن چشم ها می شود.
از نور های پایین تاب استفاده کنید:
برای قسمت های زیرین کابینت ها میتوانید از نورهای پایین تاب با ولتاژ کم استفاده کنید. این نوع نورها در یک آشپزخانه کوچک علاوه بر انتشار پرتویی گرم ,باعث تاکید بر رنگ های کابینت نیز می شوند.
نورپردازی جزیره در آشپزخانه:
همانطور که می دانید قسمت جزیره معمولا برای آشپزخانه های بزرگتر انتخاب می شوند. این قسمت از آشپزخانه که در مرکز قرار میگیرد نیاز به نورپردازی مناسبی داشته تا زیبایی بیشتری داشته باشد. برای این قسمت بهتر است نور پردازی شما از نوع پایین تاب باشد تا نور متمرکز در این قسمت باشد.همچنین می توانید نورپردازی این قسمت را با استفاده از آویزهای نوری ایجاد کنید تا هم پایین تاب باشند و هم نمای زیبایی ایجاد کنند.
نورپردازی بالای سینک ظرفشویی آشپزخانه:
برای نورپردازی سینک ظرفشویی باید در قسمت بالای آن چراغ ها را نصب کنید تا نور بر سراسر سینک هدایت شوند.
نورهای بالا تاب آشپزخانه:
این نوع نورپردازی برای آشپزخانه هایی که دارای سقف بلند هستنداستفاده می شود و می توان از پیشخوان کابینت ها برای نصب نور های بالا تاب و نور عمودی استفاده استفاده کرد.
نکات نورپردازی آشپزخانه:
- استفاده از لوسترها و آویزها در بخش کانتر
- استفاده از لامپ های هالوژن برای بالای کابینت ها, این روش باعث بلندتر دیده شدن ارتفاع سقف می شود و آشپزخانه دلبازتر می شود.
- هود آشپزخانه منبع خوبی برای نور پردازی قسمت اجاق گاز می باشد حتما از آن به عنوان منبع نور استفاده کنید.
- کف آشپزخانه:کف سازی و استفاده از کفپوش مناسب وروشن می تواند در انعکاس نور بسیار موثر باشد و این انعکاس نور باعث روشنایی بیشتر آشپزخانه می شود.
- استفاده از گیاهان:استفاده از گیاهان مختلف موجب انعکاس نور می گردد همچنین استفاده از سنگ های تزئینی می تواند مقدار زیادی نور فضای داخل را انعکاس دهد. علاوه بر روشنایی که گیاهان به فضا می دهند, باعث زیبایی بیشتر آشپزخانه نیز می شوند و فضا را گرم تر و صمیمانه تر نشان می دهند.
- نورپردازی سقف آشپزخانه: در این نوع طراحی نورپردازی می توان چراغ هایی رادر سقف نصب کرد.
- استفاده از رنگ ها:رنگ های روشن و براق در جزئیات آشپزخانه مانند روکش کابینت ها و کفپوش و …بازتاب خیلی فوق العاده ای دارند خصوصاً اگر آشپزخانه نور طبیعی ندارد بهتر است از رنگ هایی مانند سفید بیشتر در آشپزخانه خود استفاده نمایید.
- در نورپردازی اصولی, نور بالای کابینت ها با شدت متوسط می باشد و نوع داخلی آن با شدت خیلی کم انتخاب می شود.
- در نظر داشته باشید که قسمت های مهم آشپزخانه را کاملاً روشن و نورانی کنید .
انواع لامپ برای نورپردازی آشپزخانه:
لامپ فلورسنت:
این نوع لامپ ها کم مصرف هستند ویکی از ویژگی های بارز آن ها این است که هرچقدر از آن ها کمتراستفاده شود, عمر کوتاه تری خواهند داشت.بنابراین, این لامپ ها بیشتر برای فضاهایی مناسب هستند که مدت زمان بیشتری نیاز به روشنایی دارند,مانند آشپزخانه های بدون نورگیر طبیعی.
فیبرهای نوری:
این نوع لامپ قدرت نور بسیار بالایی دارد.
لامپ های هالوژن:
لامپ هایی هستند با رنگ سفید و بسیار کم مصرف ,همچنین از مهمترین معایب آن ها بالا بودن قیمت محصول و تولید گرمای زیاد می باشد.
لامپ های سیمانی:
این نوع لامپ هارنگ رابه صورت زیباتر نشان می دهند. با وجود زیبایی این نوع لامپ معایبی از جمله تولید گرمای زیاد و عمرکوتاهی دارند و بیشتر برای مکان هایی مناسب هستند که به نورپردازی 24 ساعته نیازی ندارد.
لامپ های ای ای دی LED:
این نوع لامپ طول عمر بالا, کم مصرف ومقرون به صرفه هستند و مناسب استفاده در منزل برای انواع نورپردازی با زاویه های مختلف قابل استفاده می باشد.
بهترین روش برای کنترل شدت نور:
دمیرها: یکی از روش های کنترل میزان و شدت نور استفاده از دمیرها می باشد. با استفاده از دمیر ها می توانید متناسب با فعالیت های مختلف نور را کنترل کنید. نه تنها دمیرها در آشپزخانه بسیار مورد استفاده هستند بلکه برای اتاق خواب و … نیز کاربردهای فراوانی دارد.